84/25/21

20120928-004354.jpg

«Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una forma tant significativa, s’esdevé el moment històric en el qual resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa.

Per aquestes raons, els grups parlamentaris sota signants presenten la se­güent:

Resolució

1- El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit a la massiva manifestació del passat 11 de setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema “Catalunya nou Estat d’Europa!” .

2- El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aquests darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació de l’Estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol i les seves reiterades respostes són avui una via sense recorregut, Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret a decidir.

3- És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu, com a única via per tal de garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment demo­cràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies.

4- El Parlament insta el Govern de la Generalitat i a les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent, amb dià­leg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena lliber­tat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sen­se coaccions de cap mena.

5- El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalu­nya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.»

Aquesta és la transcripció que ha fet Vilaweb de la proposta de resolució aprovada per amplíssima majoria avui al parlament de Catalunya. No hi ha dubte que es tracta d’una declaració que fins a fa ben poc temps no hauríem imaginat que es pogués produir en un temps tan breu. Qualificar-la com a històrica és una hipèrbole pròpia del llenguatge periodístic, però és cert que marca molt clarament la intenció d’impulsar un procès d’emancipació nacional, democràtic i pacífic.

No és irrellevant que les úniques forces polítiques que si han oposat siguin la dreta i la ultradreta amb representació parlamentària. I és significatiu que els únics arguments siguin del tipus: “l’endemà de la independència a Catalunya no hi tornarà a sortir el sol!”. Caldria que se serenessin, doncs no voldríem que convertissin la seva festa nacional en un espectacle propi de les celebracions de la roja .

En l’extrem més oposat, l’esquerra independentista extraparlamentària (CUP) sembla que comença a reaccionar. Malhauradament, segrestada en un discurs pseudoradical proper a la paròdia dels Monty Python a “La vida de Bryan”, i per tant, oposada al procés, ja que no hi ha pitjor enemic del Front popular judaic que el Front judaic popular. L’única cosa positiva del fet que puguin aconseguir representació parlamentària és que, per bé o per mal, hauran d’actuar i això pot deixar-ne al descobert la solidesa o fer paleses les misèries. En el primer cas podria ser l’inici d’una presència estable, duradora i combativa al Parlament, en el segon cas un experiment fracassat més.

Que el partit socialista (Psc) no acabi d’entendre quin pot ser el seu paper no vol dir que d’aquí a la realització d’aquest referendum no hagin aconseguit d’aclarir una línia política nacional, ni cal descartar una escisió que sumés a cadascuna de les opcions, nacional o autonomista. Un estat nou necessita un centre esquerra fort, més en el cas que neixi amb un centre dreta potent.

La renovació de les cúpules de la coalició eco-socialista (Icv-Eua), els ha permès sortir d’antics debats i entendre el que els socialistes no han entès: 1) no es pot recolzar ni postular la federació en solitari, per a federar-se en calen, com a mínim, dos; 2) no té sentit defensar l’autodeterminació dels pobles sense defensar la del teu poble; 3) no té sentit federar-se amb Espanya dins un context europeu que ha de tendir a la federació, i sí, en canvi, apostar per la federació europea. 4) En un estat més petit tindran més força per impulsar el propi model d’estat i, sobretot, no hauran de lluitar amb la dreta d’aquí i la dreta d’allà. Potser estan configurant el centre esquerra que el partit socialista no sap o no pot defensar.

A esquerra republicana se li estan esgotant els arguments per a existir. Descartada la possibilitat commonwelthista, mitjançant la carta del rei espanyol, insinuada per Artur Mas fa uns dies, sembla clar que si arribem a ser un estat ho serem com a república. Assolida la independència i cedint tot l’espai d’esquerra mitjançant l’adhesió a Artur Mas, el partit republicà potser es disolgui en realitats més o menys afins seguint la tendència que pesi més a nivell personal. Per ara, però, està essent una excel·lent crossa del partit del president.

Tanmateix, el més increïble és el que està succeint en la coalició socialdemocristiana (Ciu) Gairebé sense saber ni com ni per què s’ha deixat de jugar a la puta i a la ramoneta i Artur Mas s’ha vestit d’Abraham Lincoln. Un supervivent nat com J. A. Duran i Lleida calla i deixa espai, sap que cal ser discrets i que la independència tot ho taparà i, en cas que el procés fracassés sempre podria erigir-se en la veu de la conciliació. El més divertit és que ara l’estelada ho amaga tot i potser Ciu aconseguirà que ningú, o gairebé, doni importància als casos de corrupció importantíssims, a la gestió clientelar i a molts altres dels vicis d’un partit que només és la cara amable d’una elit econòmica tan depredadora com la de qualsevol altre país, per bé que potser més refinada que la dels nostres veïns. Si no fos per la convicció que demostra i la solidesa d’un discurs que sembla que es creu, sobretot quan respon al Pp, es diria que Artur Mas per tal de tapar totes les vergonyes només ha trobat un camí: la independència. Ara bé, al president cal reconèixer-li que està essent impecable en el plantejament i segurament sap coses que nosaltres ignorem dels senyors Abertis, La Caixa i Gasnatural.

Dit això, aquest no és l’escenari que molts de nosaltres ens imaginàvem. Segurament perquè no sabíem quin escenari imaginar però ara som al ball i cal ballar. Catalunya des de la restauració de la Generalitat ha tingut diversos problemes. El primer l’Espanya deslleial que tan bé caricaturitzava la Trinca a la cançó del Farwest. El segon és un etern govern de dretes. I el tercer és que les esquerres no han estat a l’alçada quan ha calgut. Els catalans fonamentalment n’hem tingut un: que hem estat utilitzats permanentment des de Madrid i des de Barcelona. Qualsevol lluita, aquí ha estat una doble lluita, pels drets nacionals i pels drets socials. Suposo que som uns quants els qui pensem que ja fóra hora que poguessim deixar d’enarborar la bandera per tal de concentrar-nos en la lluita pels drets socials. Així doncs, benviguda sigui la independència que podrem despenjar l’estelada del balcó i desar-la al calaix per tal de poder-la ensenyar als nets. Aquell mateix dia ens podrem concentrar només a lluitar pels nostres drets socials. Ja veurem, quan no hi hagi un Madrid que tot ho tapi quina és la resposta de la dreta que ens governa.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: